Πληροφορίες

Η Σαλαμίνα ή Κούλουρη, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και κατά την Τουρκοκρατία, είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και αυτό που απέχει ελάχιστα από την ηπειρωτική Αττική. Χωρίζεται από τις αττικές ακτές με το Στενό της Πάχης στα βορειοδυτικά και το στενό του Περάματος στα ανατολικά, με τους δύο αυτούς διαύλους να οριοθετούν τον κόλπο της Ελευσίνας που εκτείνεται βόρεια της Σαλαμίνας. Πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του τραγικού ποιητή Ευρυπίδη, τόπος κατοικίας του νομπελίστα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αλλά και ορμητήριο του Καραϊσκάκη κατά την ελληνική επανάσταση, η Σαλαμίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τη ναυμαχία που έλαβε χώρα εκεί το 480 π.Χ. Η επιτυχία του στόλου των πόλεων-κρατών του ελλαδικού χώρου απέναντι στον πολλαπλάσιο σε δυνάμεις περσικό στόλο θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μια από τις σημαντικότερες μάχες στην μακραίωνη Ευρωπαϊκή ιστορία που καθόρισαν την πορεία του δυτικού κόσμου.

Σήμερα η Σαλαμίνα αποτελεί τόπο κατοικίας για σχεδόν 40.000 ανθρώπους, γεγονός που την καθιστά το νησί με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα. Τα συχνά δρομολόγια των πλοιαρίων που κάνουν τη διαδρομή Πέραμα - Παλούκια καθημερινά και καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου εκμηδενίζουν για τους κατοίκους την ελάχιστη, ούτως ή άλλως, απόσταση από την Αττική, καθιστώντας εύκολη την επιλογή εγκατάστασης στο νησί για όσους εργάζονται στον Πειραιά και το λεκανοπέδιο. Εξάλλου, η Σαλαμίνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για ημερήσια εκδρομή, για μια σύντομη διαφυγή από το πολύβουο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Ο θαλασσινός αέρας, τα πευκόφυτα δάση, οι όμορφες παραλίες, τα μοναστήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Μια βόλτα στην ακτή Καραϊσκακη στα Παλούκια έως την παραλία της Κούλουρης με τους ωραίους φοίνικες αρκεί για να εκτονώσει την πίεση του αστικού τρόπου ζωής. Αλλά και η πόλη της Σαλαμίνας, η πρωτεύουσα του νησιού, αν και σύγχρονη και δραστήρια, διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα με κομψά νεοκλασικά κτίρια, γραφικές γωνιές και έντονο νησιώτικο χαρακτήρα.

Πρόσβαση:

  • Ανά 15’ λεπτά φεύγει πλοιάριο (Βενζινάκι) ή ferry-boat από το Πέραμα (διάρκεια 15’) για Παλούκια και αντίστροφα.
  • Επίσης υπάρχει και η γραμμή Παλούκια – Πειραιάς (διάρκεια 45’). Η γραμμή Φεριμπότ δεν διακόπτεται την νύχτα. Τα πλοία για Σαλαμίνα, αναχωρούν από την πύλη Ε8, στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Γραμμή ferry-boat υπάρχει ακόμα από τη Φανερωμένη στη Νέα Πέραμο (διάρκεια διαδρομής 3’).